
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

  
 

 
  

 
 

 

    
 

 

 

 
 

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-420 
Issued: November 15, 2002 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky 
Supreme Court has adopted various amendments, and made substantial revisions in 

2009. For example, this opinion refers to Rule 1.5, which was amended to require 
that contingent fee contracts be in writing, signed by the client.  Lawyers should 
consult the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Subject: Lawyer Borrowing Litigation Costs and Granting Lender a Security 
Interest in Lawyer’s Contingent Fee  

Question 1: May a lawyer who represents a client under a contingent fee contract 
borrow funds from a lending institution to cover litigation expenses? 

Answer: Yes, subject to the cautions set forth below. 

Question 2: May the lawyer pass the interest on the loan (along with other related fees) 
on to the client by deducting them from the proceeds of a judgment or 
settlement before computing the net sum owed to the client? 

Answer: Yes, subject to the cautions set forth below. 

Question 3: May the lawyer give a lender a security interest in the contingent fee in a 
particular case? 

Answer: No, for reasons set forth below. 

Principal References: 

Utah State Bar Ethics Advisory Opinion 02-01 (2002); Ohio Board of 
Commissioners on Grievances and Discipline Opinion 2001-3 (2001); Utah State 
Bar Ethics Advisory Opinion 97-11 (1997); KBA Ethics Opinions E-216 (1979); 
Chittenden v. State Farm Mutual Automobile Insurance Co., 788 So.2d 1140 (La. 
2001); S.C.R. 3.130 [Kentucky Rules of Professional Conduct], Rules 1.4, 1.5, 
1.6, 1.7, 1.8, 5.4. 

OPINION 

The inquiry before the Committee raises the question of whether, in a contingent fee case, 
a lawyer may borrow funds from a lending institution to pay litigation costs. The inquiry raises a 
further issue as to whether the lawyer may pass the interest and related loan fees on to the client, 
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deducting them from the proceeds of the judgment or settlement in the same manner as other 
disbursements.  The final question raised is whether the lawyer may grant the lender a security 
interest in the lawyer’s contingent fee as collateral for the loan. 

I. Borrowing Litigation Costs from a Lending Institution 

We begin with the issues of financial assistance to clients and lawyer borrowing.  Rule 
1.8 reflects the common law rule against providing financial support to a client “in connection 
with pending or contemplated litigation.”  The concern is that if a lawyer acquires a stake in the 
outcome, his or her ability to exercise independent judgment on behalf of the client may be 
impaired.  Yet, despite this potential conflict, the prohibition has never been absolute.  Rule 
1.8(e)(1) embodies a long-standing exception to this general principle by providing that “[a] 
lawyer may advance court costs and expenses of litigation….”  This exception reflects the reality 
that, without financial assistance to cover litigation costs and expenses, some clients would be 
unable to pursue their claims.    

The inquiry before the Committee adds an additional layer of complexity to the 
transaction by interjecting a third party – the lending institution – into the relationship.  The 
inquiry contemplates that rather than the lawyer lending his or her own funds to cover litigation 
costs and expenses, the lawyer will borrow the money from a lending institution.  Upon 
conclusion of the case, the client will be obligated to reimburse the lawyer for the advanced 
litigation costs, along with interest charges and any related lender fees.   

Although nothing in Rule 1.8(e) specifically prohibits a lawyer from borrowing money to 
cover litigation costs and expenses on behalf of a client, other relevant ethical rules, particularly 
those relating to personal conflicts of interest, client confidentiality and the lawyer’s independent 
judgment, must be considered.      

By borrowing money from a lending institution to cover advancements for costs and 
expenses, the lawyer assumes both a financial obligation and a debt management responsibility 
in the litigation. If these burdens become too great, particularly if a case becomes protracted, the 
lawyer’s fidelity to the client could be compromised by the lawyer’s perceived need to conclude 
the representation on a basis that will allow the loan to be paid and the attendant burdens to be 
lifted. These same observations might be made of any situation in which the lawyer has 
advanced costs and expenses to a client from personal funds or where a contingent fee is 
involved. Although we recognize the potential personal conflicts inherent with advancement of 
litigation costs and contingent fees, we permit these arrangements – subject to Rule 1.7 -- 
because they benefit the client and may provide the only means by which a client can pursue his 
or her claim. 

But borrowing money from a lending institution to finance litigation expenses raises 
additional risks not present when the lawyer merely advances personal funds or takes a case on a 
contingent fee. Where a lending institution is involved, it might attempt to influence the 
lawyer’s handling of a case in order to ensure timely repayment of the loan.  Similarly, it might 
seek information about a case or its status and the client’s right to confidentiality under Rule 1.6 
might be jeopardized. These risks are substantially reduced if the loan is not tied to a particular 
case, but rather is a line of credit upon which the lawyer may draw upon for any case. In any 
event, the Committee recognizes that there are some risks, but also recognizes the client’s 



 

 

 

 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
  

 
  

  

interest in having adequate funds available to cover litigation costs and expenses. As a recent 
Ohio opinion observed: 

Since clients are not always financially able to obtain a loan to finance the 
expenses of litigation, the clients look to lawyers to advance the expenses of 
litigation. Depending upon the lawyer’s financial position, a lawyer may need to 
obtain a loan in order to advance the litigation expenses.  As a fiduciary for the 
client, the lawyer must negotiate appropriate and reasonable loan terms. Ohio 
Board of Commissioners on Grievances and Discipline Opinion 2001-3 (2001) 

A number of other jurisdictions have addressed litigation-financing arrangements similar 
to those described above. Although many have acknowledged the potential problems discussed 
here, the overwhelming majority has concluded that such arrangements are permissible.  See, 
e.g.,Chittenden v. State Farm Mutual Automobile Insurance Co., 788 So.2d 1140 (La. 2001); 
Utah State Bar Ethics Advisory Opinion 02-01 (2002); Ohio Board of Commissioners on 
Grievances and Discipline Opinion 2001-3 (2001);  Association of the Bar of the City of New 
York Committee on Professional and Judicial Ethics Opinion 1997-1 (1997); Georgia Advisory 
Opinion 92-1 (1992). State Bar of Texas Opinion 465 (1990); New Jersey Supreme Court 
Advisory Committee on Professional Ethics Opinion 603 (1987).  

The committee is in agreement with those jurisdictions that have authorized the lawyer to 
borrow funds to finance litigation costs and expenses.  In our view, the rules do not prohibit such 
a loan transaction, as long as the lawyer guards against improper influences and improper 
disclosure of client confidences. 

II. Charging the Client Interest on the Loan and Deducting It from Proceeds 

The next question is whether a lawyer who borrows money from a lending institution can 
pass the interest charges and other related expenses on to the client.  In KBA E-216, this 
Committee decided that with “full consent and disclosure” the lawyer could charge interest on 
advancements made from the lawyer’s own funds.  In the Committee’s view, “an interest charge 
on advancements would seem to be only a further expense of the litigation and as such could be 
charged against the client.” From the client’s financial perspective, there is no difference 
between charging the client interest on the lawyer’s money and charging the client interest on the 
financial institution’s money – both are expenses occasioned by the litigation. See also, Ohio 
Board of Commissioners on Grievances and Discipline Opinion 2001-3 (2001).  

But the inquiry does not end here.  Recent decisions from other jurisdictions, as well as 
the current Rules of Professional Conduct, suggest that much more is required that mere consent 
and disclosure. Of particular importance are the rules dealing with client communications, 
business transactions and fees. 

We begin with Rule 1.4, which addresses the importance of keeping the client informed 
and of explaining matters to the extent reasonably necessary to permit a client to make informed 
decisions. Thus, in the context of this inquiry, it would appear that the loan and other fees, along 
with the interest rate and its method of calculation, must be explained fully to the client and the 
client must consent. See, e.g., New Jersey Supreme Court Advisory Committee on Professional 
Ethics Opinion 603 (1987). 



 

 
 

 
 

 
  

 

 

 
 

 

 

 
 
  

 

  
 

 
  

  

 

Moreover, once the advancement authorized by 1.8(e) take the form of a loan with 
interest, it takes on the characteristics of a business transaction and is subject to the mandates of 
Rule 1.8(a). See, American Law Institute, Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers § 
36, comment c (lawyer may advance costs and expenses of litigation, with client to repay the 
advance from proceeds of case, but any greater obligation on the part of the client, such as 
payment of interest, subjects the arrangement to rules governing business transactions between a 
lawyer and client). 

Business transactions covered by Rule 1.8(a) must be “fair and reasonable.” This 
assumes, among other things, that the charges to the client are reasonable in amount, that they do 
not exceed those paid by the lawyer, and that the lawyer does not have an interest in the financial 
institution that would violate Rule 1.7(b).  See, e.g., Association of the Bar of the City of New 
York Op. 1997-1 (1997). Moreover, Rule 1.8(a) requires that the arrangement be “fully 
disclosed and transmitted in writing to the client in a manner which can be reasonably 
understood by the client.” In addition, the client must have a “reasonable opportunity to seek the 
advice of independent counsel” and must  “consent in writing.” See, e.g. Ohio Board of 
Commissioners on Grievances and Discipline Opinion 2001-3 (2001). 

This particular inquiry relates to a contingent fee case.  Consequently, Rule 1.5(c) must 
be considered, because it sets out certain requirements about both the agreement’s form and its 
content. Specifically, it provides as follows:   

A contingent fee agreement shall be in writing and should state the method by 
which the fee is to be determined, including the percentage or percentages that 
shall accrue to the lawyer in the event of settlement, trial or appeal, litigation and 
other expenses to be deducted from the recovery, and whether such expenses are 
to be deducted before or after the contingent fee is calculated. 

Thus, in the context of this inquiry, the contingent fee agreement must be in writing and 
must explain how the interest will be calculated, and that the interest and other loan related 
expenses will be deducted from the settlement or judgment as an expense of litigation. The 
contingent fee agreement also must clearly state whether contingent fee percentages are 
computed before or after the deduction of these expenses.  Finally, the agreement must advise 
the client of whether the duty to repay litigation expenses (including interest) is contingent upon 
the outcome of the case. See, e.g., Ohio Board of Commissioners on Grievances and Discipline 
Opinion 2001-3 (2001); Chittenden v. State Farm Mutual Automobile Insurance Company, 788 
So.2d 1140 (La. 2001); Association of the Bar of the City of New York Formal Opinion 1997-1 
(1997). 

The duty to inform the client about fees and other charges extends beyond the initial 
agreement.  Once there has been a recovery, Rule 1.5 obligates the lawyer to provide the client 
with a written statement “showing remittance to the client and the method of determination,” 
which would include deductions for the advances, interest and other reimbursable charges. This 
written statement should be sufficiently detailed so that the client can understand what costs, 
including loan-related expenses, the client has been charged. See, ABA Formal Opinion 93-379 
(1993). 
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Therefore, upon review of the applicable rules and the opinions from other jurisdictions, 
the Committee finds no specific prohibition against a lawyer obtaining a third-party loan to cover 
litigation expenses and later deducting expenses – including interest and lender fees – from the 
proceeds recovered on behalf of the client.  However, the lawyer is cautioned that several Rules 
of Professional Conduct are implicated in such a transaction, and the lawyer must consider each 
one of them carefully before entering into a loan transaction to finance the litigation expenses of 
a client. 

Granting the Lender a Security Interest in the Lawyer’s Contingent Fee 

The final question -- whether the lawyer may grant a security interest in his or her 
contingent fee as collateral for the loan – is more problematic.  One of the primary  purposes of 
the conflict of interest rules (Rule 1.7 – 1.12) is to protect the lawyer’s independent judgment.   
Under these rules, the lawyer must avoid representations where the lawyer’s own interest or 
those of another person may impair the lawyer’s judgment on behalf of a client.  If a loan is tied, 
either formally or informally, to a specific case the lender may try to protect its investment by 
attempting to influence the lawyer’s management of the case. This is always a risk, but it 
becomes even more so when the lawyer’s prospective fee in a specific case serves as collateral 
for the loan.  The fact that the agreement with the lender might recite a disavowal that the lender 
would interfere with the lawyer’s independent judgment, or that the client has consented to the 
loan arrangement, does not alter the economic reality that the lawyer could feel pressured to 
bring the case to conclusion -- thereby turning the unearned fee expectancy into an earned fee --
in order to satisfy the claim of a creditor with a security interest in that specific fee.  In addition, 
a secured creditor might deem itself insecure if the lawyer missed one or more monthly interest 
payments, and might seek to accelerate the loan, bringing even greater pressure on the lawyer to 
conclude the matter quickly or, perhaps, to relinquish control to another lawyer.    

The Committee recognizes that lawyers and law firms borrow money from lending 
institutions every day and, in some cases, they secure those loans with various firm assets.  But 
this is far different than the arrangement under consideration here.  The circumstances in which a 
lawyer would borrow money and grant a security interest in the fee are those in which neither the 
lawyer nor the client has other access to funds (or other security) – thus setting the stage for the 
economic pressure that may compromise the lawyer’s judgment.   

For the above reasons, the Committee is of the view that it would be unethical for a 
lawyer to borrow funds to pay litigation expenses in a particular case and grant a security interest 
in the lawyer’s contingent fee as collateral for the loan.   

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


